
Osmoza inversa
Osmoza inversă este cel mai adecvat procedeu de obținere a apei pure, concurând cu distilarea pentru obținerea aceluiași grad înalt de puritate. Avantajele osmozei inverse sunt cantitatea aproape neglijabilă de energie consumată, în comparaţie cu distilarea si gradul înalt de puritate în comparație cu filtrarea (filtrarea mecanică si cea cu cărbune activ sunt doar etape ale procesului de hiperfiltrare cu osmoză inversă).
Procesul de osmoză prin intermediul membranelor a fost observat pentru prima oară în 1748 de către Jean Antoine Nollet. Pentru următorii 200 de ani, osmoza a fost doar un fenomen observat în laborator. În 1949, la Universitatea din Los Angeles, California (UCLA) s-a investigat pentru prima dată desalinizarea apei de mare cu ajutorul membranelor. La mijlocul anului 1950 cercetatorii de la UCLA si cei de la Universitatea din Florida au produs cu succes apă dulce din apa de mare, dar fluxul era prea mic pentru ca procedeul sa fie viabil comercial.
Primele sisteme de purificare a apei cu osmoză inversă au fost instalate in case in jurul anului 1970. In zilele noastre, graţie dezvoltării continue a tehnicilor mecanico-chimice, se poate spune că osmoza inversă a devenit un procedeu de obținere a apei pure la îndemâna tuturor.
Osmoza este un fenomen natural ce apare atunci cand două solutii apoase cu concentratii diferite de ioni (materii dizolvate in apă) sunt separate printr-o membrană semipermeabilă. Datorită fortelor de difuzie, are loc un transfer de molecule de apă dinspre solutia cu concentratie mai scazută de ioni, spre solutia cu concentratie mai ridicată de ioni, pană cand concentratiile celor două solutii devin egale.
OSMOZA INVERSA
Dacă asupra membranei semipermeabile (numită membrană osmotică) se aplică o presiune ce depăşeşte o anumită valoare (prag de presiune osmotică), trecerea moleculelor de apă se face în sens invers de cum se produce natural la osmoza. Astfel, se obţine o soluţie din ce în ce mai slab concentrată, ajungându-se la obţinerea de molecule de apă fără nicio altă impuritate fizico-chimică în preajmă. Se obţine deci, apă pură. Membrana osmotică se consideră semipermeabilă deoarece microorificiile pe care le are sunt cu un diametru foarte mic (aproximativ 0,0001 microni).
Ca urmare, prin osmoză inversă se blochează trecerea tuturor impurităţilor cu dimensiuni mai mari decât microorificiile membranei osmotice, deci obţinem performanţe superioare oricărui alt procedeu de filtrare clasică.
Prin osmoza inversă se purifică apa in procent de 90-99% de elementele chimice nedorite (exemplu : Fier, Sodiu, Potasiu, Mercur, Zinc, Calciu, Magneziu, Siliciu, Clor, etc.), compuşi chimici organici şi anorganici (hidrocarburi, ierbicide, pesticide, cloruri, sulfaţi, nitriţi, azotaţi, etc.) şi impurităţi microbiologice de tipul virusurilor, bacteriilor şi chisturilor.
Pentru un grad şi mai înalt de siguranță se recomandă folosirea sistemului cu osmoză inversă in combinație cu un sterilizator cu ultraviolete (lampa UV).
Membrana osmotică împletită în spirală : conferă o suprafată mare de hiperfiltrare, o circulație optimă a apei si obținerea unei cantități crescute de apă purificată.
Filtrul osmotic prezent in sistemele de purificare a apei NOBEL AQUA GROUP, este un produs al firmei Filmtec Co., care reprezintă vârful de calitate în membranele osmotice. Corporatia Filmtec a fost fondată in Minneapolis – USA in 1977. După dezvoltări importante, precum si schimbări evolutive ale produsului intre 1981-1984, corporatia Filmtec a devenit subsidiară a DOW Chemical Company in august 1985. Pentru a asigura furnizarea catre piata care este in permanentă crestere, compania DOW a investit capital semnificativ si alte resurse ca să imbunătătească si să extindă capacitătile de productie ale Filmtec. Adaptarea programului de asigurare a calitătii ISO, precum si investițiile in tehnici si echipamente de ultimă oră pentru producție, asigură cel mai inalt nivel al produselor Filmtec.